9 Ocak 2019 Çarşamba

Acil Durum Ekmeği




Evde ekmek yapmak inanılmaz bir heyecan.Her yeni ekmek sabırla bekleyiş.Şu ara hep ekşi maya ile nefis güzel ekmekler pişiyor mutfağımda.Peki ekşi maya olmayınca ekmek yapamayız mı? Bu tarif ile tabiki de yapabilirsiniz.

Tarif için Sevgili Mayakitchen çok teşekkürler.


Malzemeler:

100 gr tam buğday unu 
400 gr organik çok amaçlı un (beyaz un kullanabilirsiniz)
300+50 gr ılık su
5 gr aktif kuru maya (bizim bir silme tatlı kaşığımız kadar)
1 tatlı kaşığı şeker/pekmez
8 gr tuz






Yapılışı:


Genişçe bir kapta unları ve 300 gr ılık suyu güzelce karıştırıp iyice birleşene kadar yoğurun. 2-3 dakika yeterlidir.
Üzerini kurumayacak şekilde örtüp, kuru mayanızı hazırlamaya başlayın
Mayanıza bir bardakta 50 gr suyu ve kullandığınız tatlandırıcıyı ekleyip güzelce karıştırın, bir çay tabağı kapatıp 10 dk aktife olmasını bekleyin



Hamuru ve kabaran mayayı birleştirin ve 7-8 dakika güzelce yoğurun biliyorsanız vurma katlama yapın, hamur saten gibi pürüzsüz olsun (mikserin hamur ucu da olur, 3-4 dk yeter)
Hamurunuzu düzgünce bir top yapın büyük bir beze gibi (kaydırdığınızda görebilirsiniz)

Hamuru yoğurduğunuz kabın kenarlarında varda kurumuş hamur ve unu temizleyip suyla çalkalayın, ya da temiz başka bir kaba hamurunuzu birleşme yeri alta gelecek şekilde koyup üzerini hava almayacak şekilde kapatın.

Yarım saat oda sıcaklığında bekletin, bir miktar kabarma oluşacak. Hamuru ortadan altından kavrayıp kaptan kaldırarak biraz esnetin, geri kaba yerleştirin, katlama bilenler esnetip katlayabilir bir tur yeterli.

Yarım saat sonra varsa yeterince büyük bir hamur sepeti ya da kevgir gibi delikli bir kaba temiz bir tülbendi hafifçe unlayıp yerleştirin.

Hamurunuzu düzgünce unladığınız tezgaha parlak yüzü alta gelecek şekilde alın. Nazikçe esneterek kenarlarından çekip zarf şeklinde kapatarak yeni bir düzgün beze yapın. Üzerini düzgünce unlayıp yine unlamış olduğunuz tülbent ya da bezin üzerine sepetinize koyun. Eğer sepet yoksa uygun ölçüde bir kalıba pişirme kağıdı kaplayıp koyabilirsiniz.

Bu esnada fırınınızı ısıtmaya başlayın, 230 Cde olmalı ve varsa döküm tencere ya da büyük kapaklı borcam, ya da sap ve kapakları çelik olan tencerenizi de fırınla beraber ısıtın.

Yarım saat sonra hamurunuzu bir pişirme kağıdı üzerine alıp jilet ya da keskin bir bıçakla çizin. Ve hemen ısıttığınız fırındaki tencereye koyup kapağını kapatın. 
15 dk sonra ısıyı 210 C ye düşürün 10 dk da bu ısıda pişsin ve sonra kapağı açın. 
Kapağı açık olarak 17 dk daha pişirin. Çıkarıp tel üzerinde soğutun, pişmesi sürecek olduğundan mümkünse 2 saat kesmeyin.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz:anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz.Adınızı yazmayı unutmayın.
Teşekkürler.