2 Ağustos 2012 Perşembe

Bahar Pilavı



15.yüzyılda sarayda pilav yeniyor ve Fatih Sultan Mehmet 'in sofralarında sade pilavın dışında sebzelisi,etlisi,ve tavuklusunun yer aldığı kayıtlardan anlaşılıyor.Ancak pirinç nadir bir malzeme olduğu için çok uzun bir dönem pilav sadece zengin Osmanlı sofralarını süslüyor ve buralarda da sofranın en önemli yemeği konumuna yükseliyor.

16.yüzyılda pilav pişirme yöntemleri gelişmiş,aynı öğünde birkaç çeşit pilav yenmeye başlanmış.Şölenlerde ikramların zenginliği,etin yanı sıra pirinç pilavlarının bolluğuyla da ölçülür hale gelmiş.17.yüzyılda Evliya Çelebi,Bitlis Beyi'nin kent meydanında verdiği ziyafette 13 çeşit pirinç pilavı olduğunu yazıyor.

Bu da pilavların sadece Osmanlı sarayına özgü olmadığını gösteriyor.Ancak yine de nadide bir yemek olan pilavı sıradan halk yüzyıllar boyu ancak zenginlerin şölenlerinde tadabilmiş.


Pilav,tavuk,et ve salata eşliğinde servis edilir.Türk usulü pilav,pilav tenceresi denen tava yüksekliğinde kapaklı yanmaz kaplarda pişirilir.

Bu kadar bilgi verdikten sonra Bahar Pilavı nasıl yapılıyor bakalım;

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı baldo pirinç
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 2 su bardağına yakın sıcak su
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir kaç dal taze nane
  • Tuz

Yapılışı:
  • Pirinci yıkayın ve içine 1 çay kaşığı tuz ekleyerek ılık suda 20 dk bekletin.
  • Daha sonra pirinçlerin suyunu süzün ve 10 dk bekletin bu şekilde.
  • Pilav tenceresine tere yağ ve zeytinyağı ekleyin.
  • Pirinçleri bir kaç dakika kavurun.
  • 2 su bardağına yakın sıcak su ekleyin bir kaç damla limon sıkın tuz ekleyin.
  • 2-3 dk kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin.
  • En küçük ocakta kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Pilav piştikten sonra dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenme sırasında kağıt havlu kullanabilirsiniz.
  • Servis etmeye yakın ince kıyılmış yeşillikler ile karıştırın.

13 yorum :

  1. nefis görünüyor canım.ellerine sağlık .sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. renklere bak. Bu bile yeter bence:)))

    YanıtlaSil
  3. Enfes görünüyor, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. yaa nefis bir pilav olmuş.tam ismine yakışır..ellerine sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  5. pilav çok hoşuma gitti harika görünüyor...
    ellerine sağlık canım....
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Bu kadar güzel sunumla hemen denenir...
    Elerine sağlık olsun:)

    YanıtlaSil
  7. bilgiler çok güzel
    pilav da

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. Sahibi gibi bahar gibi bir pilav olmuş:)
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten görünümü ve sunumu ile adı ile bir olmuş :)
    Ellerine sağlık miss
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık arkadaşım çok iç açıcı bir pilav yapmışsın

    YanıtlaSil
  11. Görüntüsü yeter ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  12. İçim açıldı,ne güzel görünüyor tane tane.
    Bahar'dan bahar pilavı eline sağlık :)

    YanıtlaSil

Blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz:anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz.Adınızı yazmayı unutmayın.
Teşekkürler.