25 Mart 2011 Cuma

Zahterli Kurabiye...


Malzemeler:

  • 125 gr yumuşak margarin yada tere yağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 3 su bardağı un + 1 tatlı kaşığı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı zahter
Üzeri için:
  • 1 yumurta akı
  • Susam
Yapılışı:
  • Bütün malzemeleri hamur yoğurma kabına alın ve yoğurun.Yumuşak bir hamur olsun.
  • Şekil verin yumurta beyazı sürün ve susam serpiştirin.
  • 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.





Kilis’te özellikle zeytinyağı ile birlikte bolca tüketilen Kilis’e özgü zahter, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez bir unsurudur.

Değişik tohumların bileşimi ile elde edilen zahterin, son derece lezzetli olmakla birlikte, sağlık açısından da faydalı olduğu bilinmektedir.

 Kilis’te hemen hemen her evde bulunan zahterin, son yıllarda sadece Kilislilerin bildiği bir kahvaltılık olmaktan çıkarak, hızlı bir şekilde yayıldığı  gözleniyor. Kilis’i ziyaret eden birçok kişi, ününü duydukları kahvaltılık zahteri almadan şehirden ayrılmıyor.

Kilis’te birçok kuru yemişçi, imalatlarına zahteri de ekleyerek, yurt genelinde siparişlere cevap verecek boyutta zahter üretimini arttırmışlardır.

Kilisli vatandaşlar ise  kuru yemişçilerin ürettiği zahterden ziyade, kendi elleri ile evlerinde yaptıkları zahteri tercih ediyorlar.

İşte Kilis’e özgü zahterin içinde bulunan faydalı tohumlar:    

Kimyon, küzbara, mayana, koruk kurusu (tercihe göre limon tuzu da kullanılabilir), kekik, tuz  Kırık kudama (leblebi), melengiç, karpuz çekirdeği, kavun çekirdeği, toz kırmızı biber, susam.

İsteğe bağlı olarak yer fıstığı, kabak çekirdeği, bulgur da eklenebilir.

Yukarıda saydığımız ürünlerin ayrı ayrı kavrulduktan sonra karıştırılıp harman yapılarak, değirmende çekilip toz haline getirildiğini de ekleyelim.


11 yorum :

  1. Senin de ellerine saglik canim benim... Seker hamurunu, cok büyük olmayan parcalar halinde, soft yag ile hafifce yagladigin ellerinle güzelce yumusatmali ve hafif nisasta serpilmis silikon veya mermer bir zeminde, yine silikon veya tahta bir merdane ile nazikce acmalisin.. Seker hamuruna dokundugun zaman, bebek poposuna dokunuyormusun gibi hissetmelisin,,, (nasil benzetme ama :)) Sormak istedigin her konuda yardima hazirim... Istersen mail de atabilirsin... Sevgilerimle, iyi geceler... Filiz

    YanıtlaSil
  2. canım değişik bir kurabiye olmuş,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Son zamanlarda çok revaçta bir bitki bu zahter Baharcım, haklısın. Eminim çok da lezzetlidir. Kekik türevi bir şeyse şayet dedikleri gibi, illa ki güzel bir şeydir..Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık olsun canım

    değişik bir tarif

    zahterin tadı nasıl bişeydir

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık arkadaşım ben kayıt yapamıyorum ve şans eseri birkaç yorum ancak bırakabiliyorum çok moralimi bozuyor bu durum bakalım ne olacak sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. zahter ilk defa duyuyorum nasıl bişi acaba!! merak ettim şimdi kurabiyenin tadını..

    YanıtlaSil
  7. zahter ilk defa duyuyorum nasıl bişi acaba!! merak ettim şimdi kurabiyenin tadını..

    YanıtlaSil
  8. selam canım
    Zahter diye anlattığın karışıma burada "dukka" deniliyor bende çok severim zeytinyağına veya yoğurda bandırıp ekmeğimi sonra da dukkaya banıp yemek offfff tadına doyulmaz bir lezzettir amaaaa uzak durmaya çalışıyorum çünki kilo sorunum var halletmem gerek sağlığım için:(
    Burada zahter dedikleri şeyi ben sevmiyorum çok fazla kullanıyorlar kekik türü birşey ama lezzetli değil bence eline sağlık kurabiyelerini denemek istiyorum dukkanın tadını bildiğim için nefis olduğuna eminim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. bende merak ettim bu kurabiyelerin tadını?ellerinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Değişik kurabiye olmuş.Zahter, Arap ülkelerine sınırı olan bir çok ilimizde bilinir zaten...Ama ekmekli yaparlar ama böyle kahvaltıda yerler...Örneğin eşimin ailesi Zeytinyağı ile karıştırıp az ocak üzerinde ısıttıktan sonra, ekmek bandırarak yenir...
    Ellerine sağlık
    Sevgilerimle
    Şeniz

    YanıtlaSil
  11. tadını nasıl tarif edebilirm ki gerçekten güzel zeytin yağına banıp banıp yiyorsunuz hafif ekşi,ağır değil bulma imkanınız varsa denemekte fayda var diyorum.
    sevgiler...

    YanıtlaSil

Blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz:anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz.Adınızı yazmayı unutmayın.
Teşekkürler.