23 Temmuz 2013 Salı

Sebzeli Güveç-Pastane Usulü Şekerpare ve Goldmaster Ramazan Etkinliği


Güveç yemeklerini oldum olası sevmişimdir.Yemeğe geçen farklı bir lezzet ve kokusu var bana göre.Hem Ramazan da hafif olmuşu hem de yaz mevsimine uygun olmasından sebep nefis bir Sebze Güveci var bugün.

Ayrıca bu menü ile Gold Master'ın düzenlediği 'Ramazan Mutfakları'na Sihirli Eller Dokunuyor' Etkinliğine katılıyorum.

Tüm katılımcı bloggerlara başarılar diliyorum.

Hayırlı Ramazanlar.


Malzemeler:

  • 2 orta boy patates
  • 2 orta boy patlıcan
  • 2 orta boy kabak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1,5 su bardağı domates sos veya 3 adet domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tere yağ
  • Yarım türk kahve fincanı zeytin yağ

Yapılışı:
  • Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
  • Güvecin içerisine zeytin yağ ekleyin ve doğranmış soğanlar ile rendelenmiş sarımsakları ilave edin.
  • Hafif kavurun.
  • Patateslerin kabuklarını soyun ve dilimleyin.
  • Güvece alın.
  • Patlıcanları alaca soyun ve tuzlu suda 10 dk bekletip süzün.Orta kalınlıkta doğrayın.
  • Kabakları dilimleyin ve hepsini güvece yerleştirin.
  • Yeşil biberleri temizleyin ve dilimleyin.Güvecin en üstüne yerleştirin.
  • Domatesleri rendeleyin tuz ve baharatlar ile karıştırın.
  • Domates salçası ekleyin.(isteğe bağlı kullanılmayabilir.)
  • Hazırlanan sosu güvecin üzerine gezdirin.
  • Küçük küçük tere yağ parçaları üzerine ekleyin.
  • Yağlı kağıt yada alüminyum folyo ile güveci kapatın.
  • Kısık ateşte ocak üzerinde sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
                                                     

                                         PASTANE USULÜ ŞEKERPARE




Şerbetli olmasına rağmen son derece hafif ve lezzetli bir tarif.Kesinlikle denemelisiniz.


Malzemeler:
  • 125 gr yumuşak tere yağ
  • 1 türk kahve fincanı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı tepeleme pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta akı
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • Yarım limon suyu
  • Un ( yumuşak bir hamur) Yaklaşık 2,5-3 su bardağı Un

Üzeri için : 1 yumurta sarısı

Şerbeti için:
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Yapılışı:
  • Tere yağ ve pudra şekerini mikser ile 5 dk karıştırın.
  • Sıvı yağ ve yumurtaları ekleyin.
  • Karbonatın acısının tatlıya karışmaması için çay kaşığının üzerine limon suyu sıkarak köpürtün.
  • O şekilde karbonatı tatlıya ekleyin.
  • Bir çimdik tuz ekleyin.
  • Yavaş yavaş un ilave ederek hamuru hazırlayın.
  • Ceviz büyüklüğünde koparın ve şekil verin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Çatal ile çizik atın.
  • 180 derece fırında çok iyi bir şekilde kızarmasını sağlayın.
  • Şerbetlendikten sonra iç kısmının hamur kalmaması için çok iyi kızarması gerekiyor.
  • Tencereye şeker,su ve limonu ekleyin.
  • Kaynama bırakın.
  • Fırından çıkan tatlının ilk harı çıktıktan sonra sıcak şerbeti ekleyin.
  • 1 gece dinlendirdikten sonra toz antep fıstığı ile servis edin.

10 yorum :

  1. Baharcım herşey harika görünüyor.....Bol şanslar diliyorum:)

    YanıtlaSil
  2. ay ben bu pastane şekerparesini çok severim,amanın kalkıp yapsammıki?

    YanıtlaSil
  3. şerbeti döktükten sonra üstünü başka bir tepsi ile örtmek gerekirmi?hamur nekadar yumusak oluyor?

    YanıtlaSil
  4. maşallah ne güzel şeyler yapmışsın ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. EH IFTARADA AZ KALDI..NEFIS GORUNUYOR CANIM ELLERINE SAGLIK

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık bahar bol şans diliyorum..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık harika görünüyorlar. Özellikle şekerpareye bayıldımmm. tabağı da çok zarif...

    YanıtlaSil
  8. elinize sağlık çok nefis görünüyor
    irmiksiz şekerpare hiç denemedim içi hamur olmuyor değil mi
    birde şerbeti iyice üzerine çıkacak kadar mı olacak
    bu malzemeden 1 fırın tepsisi mi çıkıyor
    hülya

    YanıtlaSil

Blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz:anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz.Adınızı yazmayı unutmayın.
Teşekkürler.