26 Mart 2013 Salı

Sucuklu İspir Fasulyesi



Erzurum'un ilçesi İspir (memleketim) kuru fasulyesi ile ünlüdür.Şeker fasulyesi olarak da bilinir.

Orta boylarda,yuvarlak,beyaz renkte olup erken pişmesi,suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla bilinir.Hatta beyaz inci olarak da pek çok kişi tarafından adlandırılmakta.

Erken pişen lezzetli mi lezzetli bir fasulye.Haftada bir kez mutlaka pişirilir bizim mutfakta.Eşimin en sevdiği yemek diyebilirim.Bol etli,tereyağlı pişirileni makbuldür.Arada sucuklu olarak da pişiriyorum.

İspir fasulyesinin çeşitli pişirme teknikleri vardır.Güveçte,odun ateşinde,tandırda,fırında.Lezzetinin arttırmak için süt de eklenebiliyor.Kimi ılık süt ile akşamdan ıslatıyor kimi de pişirirken bir miktar süt ilave ediyor.

Ben klasik tencere yemeği olarak sucuklu hazırladım.Kuru fasulyeyi bu şekilde denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.


Malzemeler:

  • 2 su bardağı İspir Fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 türk kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı dolu dolu domates salçası
  • Tuz
  • 100 gr küçük doğranmış sucuk
  • Sıcak su

Yapılışı:
  • 2 su bardağı kuru fasulyeyi tencereye alın.
  • Üzerine sıcak su ekleyin ocakta 5 dk kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • Ve 6-7 saat şişmesi için bekletin.
  • Düdüklü tencereye sıvı yağı ekleyin.
  • Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve kavurun.
  • Sucukları ve salçayı ekleyin 1-2 dk da bu şekilde kavurun.
  • Önceden ıslattığınız kuru fasulyeyi süzün ve ekleyin.
  • 1-2 dk daha kavurun.
  • Tuz,tereyağ ve sıcak su ekleyerek düdüklü tencerenin kapağını kapatın.Sibobu yukarıda olmalı.
  • Kaynamaya başladıktan sonra sibobunu indirin.
  • 10-12 dk pişmeye bırakın.
  • Fasulyenin çeşidinden dolayı pişirme süresi değişebilir.
  • Düdüklü tencere dışında normal tencerede de pişirebilirsiniz.
  • Yemeğin suyu ne çok ne de az olmalı.Üzerini hafif geçmesi yeterli. 
Tencere : Eternity
Keramika ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

24 yorum :

  1. Aynı zamanda hemşehirli olmamıza sevindim :) İspir'in fasulyesi başka fasulyelere benzemiyor.
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. oo ellerinize sağlık.işte bir memleketlim daha oldu.blog arkadaşlarım arasında epey bir erzurumlu çıktı.lezzetinin harika olduğu görüntüsünden belli.sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Kurufasulyeyi daha çok işyerinde tüketiyorum ama canım istedi şimdi.....

    YanıtlaSil
  4. valla karı koca canımız çekiyordu zaten fasulye ispirden olmasada bizde bir kuru fasulye yeriz artık inşallah .ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Çook severimm..
    Olsa şuan bile yerim,o kadar yani :)
    Ellerine sağlık Baharcım..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  6. canım Ellerine sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  7. son tariflerimiz memleket kokuyor. o kadar tabak içinde ne yalan söyleyeyim en çok bu siyah tabağını beğendim..

    YanıtlaSil
  8. Bizim evdede çok sevilir kuru fasulye.. özellikle pastırmalısı..:) Ellerine sağlık. Epeydir yapmamıştım. Aklıma düşürdün...) Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  9. şekerciğim yanında bir de turşu ohh misss misss havalar biraz soğudu mu ilk aklıma gelen yemektir ellerine sağlık olsun afiyetle yiyin

    YanıtlaSil
  10. Baharım kuru fasulyenin dayanılmaz lezzeti.Yanında pilav ve turşu da varsa değmeyin keyfe. Ellerine sağlık canım. Çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor bende Erzurum'un fasülyesini çok seviyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Bahar, çok severim yahu... Zaten bu kış fasulye yemekten içim dışım fasulye oldu ama seviyoruz kendisini :) Fotoğraflar yine çok hoş. Öperim.

    YanıtlaSil
  13. erzurumlu arkadaşım sayesinde bizde sık sık yer olduk.Gerçekten tadı çok farklı ellerine sağlık bendemi yapsam akşama :)

    YanıtlaSil
  14. Kışın en güzel proteğini hele bu cins olunca ama ben hiç şekeri denemedim elinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık Bahar Hanım. Ben çok severim kuru fasulyeyi. Ama uzun zamandır yapmadığı hatırladım. Paylaşımnız içi teşekkürler. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Ellerine sağlık ben fasulyeyi hep sucuklu yaparım bayılırız harika olmuştur sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. son yıllarda şöyle lezzetli bir fasulye yiyemez oldum. İspirlee lezzetleriyle bilinirler ama banan hiiç denk gelmedi. Eline sağlık Baharım öperim

    YanıtlaSil
  18. çok severim,görüntüde harika...

    YanıtlaSil
  19. Bizde Fasulyeyi çok severek yeriz..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  20. çok severim fasulyenin her çeşidini
    ispirin fasulyesini de öğrenmiş oldum sayende
    eline sağlık canım
    afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  21. Eşim Trabzonlu ve bizde İspirin fasulyesini kullanırız.Gerçekten yemeği çok lezzetli olur.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. bu lezzeti kim sevmezki bende çok severim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. benim eşimde bu fasulyeyi çok sever...ellerine sağlık baharcım harika görünüyor..

    YanıtlaSil

Blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz:anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz.Adınızı yazmayı unutmayın.
Teşekkürler.