24 Aralık 2012 Pazartesi

Aşure



Ooooo diyeceksiniz Aşure biteli haftalar oldu:)

Nereden çıktı şimdi Aşure tarifi vermek.Evet,Aşure zamanı bitti.Bende son gün yapabildim.Ama tarifi sizlerle paylaşmam epey gecikti.Aslında Aşure sadece Aşure ayında yapılır diye bir şey de yoktur.Canınız ne zaman isterse hazırlayıp sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Bu da benim Aşure tarifim.Gelecek yıl denemek istersiniz belki.

Mutlu bir hafta diliyorum.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı nohut
  • 2 su bardağı fasulye
  • 2 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı kuru kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5 adet karanfil
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 4-5 litre su (yoğunluğa göre ayarlayın)
Süsleme malzemeleri:
  • Ayıklanmış nar
  • Ceviz
  • Antep fıstığı
  • Hindistan cevizi
  • Kavrulmuş susam
  • Kuru incir
  • Kuru kayısı
  • Tarçın
  • Kuş üzümü


Yapılışı:
  • Kuru fasulye,nohut ve buğdayı ayrı ayrı tencerelere alın.
  • Üzerlerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
  • 5 dk kaynatın ve altını kapatarak 1 gece dinlendirin.
  • Ertesi gün ayrı ayrı pişirin.
  • Kuru üzümü ayrı bir tencereye alın haşlayın.
  • Kuru kayısıları ince ince dilimleyin haşlayın.
  • Aşureyi kaynatacağınız tencereyi ocağa alın.
  • Haşlanan buğdayları süzün tencereye alın.
  • Üzerine 4 litre su ekleyin.
  • Karanfil ve kabuk tarçın ekleyin.
  • Kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra haşlanan fasulye,nohut ve pirinci ekleyin.
  • Karanfil ve kabuk tarçını çıkarın.
  • 1 su bardağı ılık süt ilave edin.
  • Toz şekeri ekleyin ve kıvama gelene kadar pişirmeye bırakın.
  • Kıvamı gelen aşureye haşlanmış suyu süzülmüş kayısı ve üzümleri ekleyin.
  • 5-10 dk sonra altını kapatın ve dinlenmeye bırakın.
  • Tabaklara hazırlayın ve üzerlerini dilediğiniz şekilde süsleyin.


Keramika ürünleri için buraya bakabilirsiniz.

22 yorum :

  1. Afiyetler olsun çok güzel görünüyor, lezzette nefistir:)

    YanıtlaSil
  2. arada yapılabilir aslında zamanını beklemeye gerek yok ki,en güzel tatlılardan.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. canım ellerine sağlık,
    bizim evde de son gün pişti:)

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. nefiiisss harika bir görüntü çok lezzetli oluşundan hiç şüpem yok
    çünki bahar hanım yapmış
    ellerine sağlık canım sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek çok sağolun fatma hanım
      sevgiler

      Sil
  5. yinede olsun, zamani gecsede sen yapmis, emek vermis bizle cekmissin ya emegine saglik canim :))

    YanıtlaSil
  6. Baharım çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. aşure zamanı geçsin geçmesin şu görüntüye bakar mısınız muhteşem nefis hmmm

    YanıtlaSil
  8. haklısınız bunun zamanımı var o zaman tatlıların da zamanı olmalı canımız ne zaman çektiyse yaparız elinize sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Bu sene yapamadım ben sanki zamanı geçince yapılmaz gibi bi türlü kalkışamadım aşureye ama neyse ki komşularımdan yedim bol bol :) nefis görünüyorlar ellerine sağlık allah kabul etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. afiyet olsun canım seneye artık yaparsın
      sevgiler

      Sil
  10. süpper görünüyor, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. Görüntü süper, ellerine sağlık Bahar'cığım. Allah kabul etsin. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz:anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz.Adınızı yazmayı unutmayın.
Teşekkürler.