Meşhurdur yaptığım Kısır:)Her yiyen lezzetine kapılıp ikinci tabağı almak istiyor.Bulgur olarak genelde köy bulguru tercih ediyorum.Kapalı paketteki pilavlık bulgur biraz iri kalıyor.Orta boy bulgur ile tavsiye ediyorum.Aktarlarda açık olarak rahatlıkla bulabilirsiniz.Bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
Malzemeler:
- 1,5 su bardağı bulgur (orta boy bulgur)
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dere otu
- 1 küçük mor lahana
- 1 büyük havuç
- 3-4 dal taze soğan
- 5-6 dal marul
- 2 diş sarımsak rendesi (isteğe bağlı)
- 1 su bardağı zeytin yağ-yada sıvı yağ
- Tuz,karabiber,pul biber,yeni bahar,kimyon,acı toz kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı kuru nane
- 1 küçük çay bardağına yakın nar ekşisi
- 1 limon suyu
- 1 yemek kaşığı ev tipi domates salçası
- 1 tatlı kaşığı ev tipi biber salçası
Yapılışı:
- Orta boy bulguru tencereye alın.
- Üzerine gelecek (üzerini geçmesin) şekilde az sıcak su koyun.
- Ocakta kısık ateşte bulgurun suyunu çekip pişmesini sağlayın.
- Bulgur piştikten sonra içine baharatları (kuru nane hariç) ve nar ekşini ekleyerek 30 dk dinlendirin.
- Zeytin yağını tavaya alın üzerine domates salçasını ekleyin ve 3-4 dk kavurun.
- Sıvı yağ ile yapabilirsiniz yada yarı zeytin yağ yarı sıvı yağ koyabilirsiniz.
- Lezzet olarak ben sırf zeytin yağ kullanıyorum.
- Yeşillikleri yıkayın ince ince doğrayın.
- Mor lahanayı ince ince kıyın,havucu rendeleyin.
- Geniş bir kaba bulguru alın üzerine salçalı sosu ekleyin ve iyice karıştırın.
- 20 dk da bu şekilde bekletin.
- Yeşilliklerin solmaması için servis etmeden 5 dk önce bulgur ile buluşturun,harmanlayın.
- Limon suyu ekleyin.
- Baharat miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.
- Kuru naneyi yeşillikler ile birlikte ekleyin.
- Yağ,nar ekşisi ve limon lezzet veriyor,az kullanmayın.
kısır için yatıya gidebilirim,ellerine sağlık:)
YanıtlaSilcanım coook istediii :)diet yapıyorummm açım aççç gonder bir kaç kaşıkk :) ... ellerine saglık canım cok guzel olmus ... sevgiler
YanıtlaSilsıcak kısır, değişik görünüyor denenecekler arasına aldım :)
YanıtlaSilElinize saglik olsun. Burda bakinca degil 2 kera belkide 4 kere istenir..
YanıtlaSilNar eksili ve de orta boy bulgur/ Elinize saglik olsun..
Bizde denemistik bri ara kucuk bulgur bulamayinca..
Sevgiler..
Nefis doğrusu, kısırı bir de böyle denemek lazım sanırım. ben hep küçük boy bulgurla yaptım. çok iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilsabah akşam hiç farketmez ben ne zaman olsa yerim kısırı elinize sağlık,aynı tarzda yapıyoruz o daha bi hoşuma gitti
YanıtlaSilELİNE SAĞLIK CANIM BENDE ÇOK SEVERİM KISIRI :)
YanıtlaSilbende çok severim buda nefis görünüyor:)
YanıtlaSilellerine sağlık.
Bahar'cım kısırı çok severim iri bulgurlada harika oluyor ellerine
YanıtlaSilsağlık sevgilerimle...
mor lahana çok güzel fikir deneyeceğim elinize sağlık
YanıtlaSilEllerine sağlık.Kısıra bayılırım,hergün yesem bıkmam :)
YanıtlaSilkaşklayasım geldi fotoğrafı resmen :)
YanıtlaSileline sağlık olsun
kısırı hiçbirşeye değişmem bayılırım! ellerine sağlık canımnefis görünüyor!
YanıtlaSilKendim yaptığımda değil de biri yaptığında bayılarak yiyebiliyorum kısırı.Öyle güzel bir görüntüsü var ki lezzet fışkırıyor resmen.
YanıtlaSilEllerinize sağlık..
Arkadaşım kısırın çok ama çokk iştah açıcı görünüyor bayıldım:))...Ellerine sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
gerçekten çok güzel olmuş ellerine sağlık...
YanıtlaSilnasıl da iştah açıcı görüünyor..gece gece..nefis nefis..ellerine sağlık canım..sevgiler
YanıtlaSilBaharcım, bu haliyle nefis, ona ne şüphe. Elinden yemek yemiş insanım, hemencecik inandım:)) Lakin pilavlık boyuyla da bambaşka oluyor. Bende iri bulgur salatası olarak olması lazım, blogda. Ellerine sağlık ablacım..
YanıtlaSilbloğunuz çok güzel resimler çok iştah açıcı :)) galiba bu gidişte sizin bloğa tarif almak için boool bol ziyaret edicem ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilbiz turklerin olmazsa olmazidir kisir :) bende cok severim ellerine saglik canim
YanıtlaSilKısırı çok severim. Arkadaş toplantılarının bence vazgeçilmezidir. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilBaharım çayın yanında ne güzel de gider bir tabak kısır. Canım istedi valla. Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilYemeye doyamadığım bir lezzet, ellerinize sağlık. Mor lahana hiç kullanmamıştım, mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilSevgiler.
offf o yeşil beni mahvetti.nasıl da canım çekti....ellerine sağlık.
YanıtlaSilmerhaba ellerinize sağlık benimde misafirlerimin özellikle benden istedikleri şey kısırdır sormak istediklerim var bulgur iri olduğu içinmi pişiriyoruz ?salçayı ben çiğ kullanıyorum eskiden soğanla kavurup koyardım artık çiğden koyuyorum siz çiğ tadı gitsin diyemi kavuruyorsunuz birde kuru soğan yok neden konmuyor ? çok soru sordum değilmi ama birde sizin usulünüzle deniyeceğim ellerinize sağlık..eda
YanıtlaSilHarika görünüyor canım harika gel de beni ye diyor bayıldım ellerine sağlık sevgilerimle...
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor.... Sevgiler
YanıtlaSilofff canım nasıl cektı ben her hafta ogle yemeklerıne eşimle kendıme yaparım mutlaka ellerıne sağlık canım nefıs gorunuyor
YanıtlaSilÇok guzel oldu cocuklar bayıldı bugun tekrar yapicam Teşekkürler
YanıtlaSilGercek kisirda bulgur pisirilmez bu Adana usulu.sadece yikanip suyu suzulup bekletilir.gorunumu cok guzel.ama lezzet cigden oldugunda dahada guzel olacaktir.elinize saglik.
YanıtlaSil