29 Temmuz 2011 Cuma

Kısır



Herkesin bir Kısır hazırlama tarzı vardır bence,ben genellikle kalın bulgur tercih ediyorum kısır yaparken.Bu sefer bulguru alırken Mardin bulguru aldım ince bulgurdan biraz irice memnun da kaldım.

Kalın bulgur ile yaptığım kısırı da en kısa zamanda paylaşırım sizlerle.

Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı orta boy bulgur 
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • Bir kaç dal taze nane
  • 2 adet salatalık
  • 6-7 dal marul
  • 1 kase ince kıyılmış mor lahana (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 su bardağı zeytin yağ
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz
  • Nar ekşisi
  • 1,5 limon suyu


Yapılışı:
  • Bulguru tencereye alın üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin.
  • Kuru soğan yemeklik doğrayın bulgurun üzerine ilave edin karıştırın.
  • Nar ekşisi ve tuzunu da ilave ettikten sonra en küçük ocakta kısık ateş de bulguru pişmeye bırakın.
  • Zeytin yağında salçayı kavurun.
  • Bulgur piştikten sonra baharatları ve salça sosunu ekleyin karışımı iyice yedirin 5 dk dinlendirin.
  • Sarımsakları rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
  • Yeşillikleri yıkadıktan sonra doğrayın.Bütün malzemeyi harmanlayın.
  • Limon suyunu da ekledikten sonra fazla bekletmeden servis edin.

28 Temmuz 2011 Perşembe

Hindistan Cevizli Lokumlar

Hafif ve lezzetli bir lokum.Tam bu sıcaklara uygun atıştırmalık.

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 yemek kaşığı nutella

Bulamak için:
  • Hindistan cevizi
  • Fındık

Yapılışı:
  • Tencereye margarin ve nutella hariç malzemeleri ekleyin çırpıcı yardımı ile karıştırın.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Margarin ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Muhallebiyi ikiye bölün.
  • Bir tanesine 1 yemek kaşığı nutella ekleyin ve çırpın.
  • Uzun ince su bardaklarını sudan geçirin ve muhallebileri doldurun.
  • Dondurucuda 3-4 saat bekletin.
  • Dolaptan çıkardıktan sonra bardakları musluğun altına tutun.
  • Bıçak yardımı ile kenarlarından hafif kaldırın ve muhallebileri kolayca çıkarın.
  • Bıçak yardımı ile bir parmak genişliğinde dilimleyin ve hindistan cevizine bulayın.
  • Ortalarına fındık ekleyin.



27 Temmuz 2011 Çarşamba

Peynirli Maydanozlu Pişi


Pratik ve lezzetli bir hamur kızartması.Bizim evde çok seviliyor pazar kahvaltısı için ara sıra yaparım.

Malzemeler:Hamur için

  • Ilık su
  • Maya,Tuz
  • Un
  • Açmak için sıvı yağ
Ya da:
  • 2 tane ekmek hamuru

İç malzemesi için:
  • Beyaz peynir 150 gr
  • Maydanoz
Kızartmak için:
  • Sıvı yağ
Yapılışı:
  • Hamur için yaş maya kullanıyorsanız ılık su ile mayayı eritin.
  • Un ve tuz ilave ederek hafif ele yapışan bir hamur hazırlayın.30 dk dinlendirin.
  • Instant maya ile hazırlıyorsanız mayayı una ilave ederek kullanın.
  • Beyaz peyniri çatalla ezin ve maydanozları küçük küçük doğrayın ekleyin.
  • Ellerinizi hafif yağlayarak hamurdan parçalar koparın.
  • Tezgahı yağlayarak merdane ile açın ve peynirli karışımdan koyun.
  • Kenarlarını iyice kapatın ve bol kızgın yağda kızartın.

22 Temmuz 2011 Cuma

Patatesli Ayçöreği


Nefis patatesli ayçöreği.Hamurunda patates olması da ayrıca yumuşak olmasını sağlıyor.

Malzemeler:

  • 1 paket bizim margarin (eritilmiş)
  • 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı ınstant maya
  • 2 tane haşlanmış patates
  • 4 su bardağı un
İç malzemesi için:
  • 4 tane haşlanmış patates
  • 1 kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • Karabiber,pul biber,nane,tuz,kimyon

Yapılışı:
  • Hamur için haşlanmış patatesleri ezin ve eritilmiş margarin ile karıştırın.
  • Yumurta akını ve tuzunu ilave edin.
  • Un ve mayayı karıştırın ve hamuru hazırlayın.
  • İç malzemesi için haşlanmış patatesleri ezin ve kuru soğanı zeytin yağında kavurun.
  • Salçayı ekleyin.Baharatları ilave edin.
  • Hamurdan büyük parça koparın ve merdane ile yuvarlak açın.
  • 4'e bölün iç harç koyup rulo sarın.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.Yarım saat dinlendirin.
  • Yumurta sarısı sürün ve 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.

21 Temmuz 2011 Perşembe

Erik Suyu


Geçen yaz bütün meyvelerden meyve suyu hazırladım severek tükettik.Her anne gibi bende kızıma çok fazla hazır gıda almamaya çalışıyorum o yüzden sık sık meyve suyu yaparım.Evde çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz bir içecek kırmızı erik suyu.

Malzemeler:

  • 1 kilo kırmızı erik
  • 8 su bardağı su
  • 1,5-2 su bardağı toz şeker (eriğin tadına göre değişebilir)

Yapılışı:
  • Erikleri yıkayın ve tencereye alın
  • 8 su bardağı suyu tencere ekleyin ve 10 dk kaynatın.
  • Toz şekeri ilave edin ve bir taşım daha kaynadıktan sonra iri delikli bir süzgeçten geçirin.
  • Dilerseniz limon ilavesi de yapabilirsiniz.
  • Buzdolabında soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

19 Temmuz 2011 Salı

Kremalı Revani


Yaz sıcaklarında bile benim gibi şerbetli tatlılar arıyorsanız size süper bir tatlı o zaman:)

Soğuk soğuk nefis bir yaz tatlısı.Kesinlikle denemeye değer.

Kızımın tatlıyı yerken her diliminin bitiyor olmasına üzülerek yediği bir tatlı:)Hatta komşularıma tattırma düşüncemi duyduğu anda bana verdiği tepkiler inanılmaz:)))


Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 6 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 10 yemek kaşığı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • Yarım tüp Dr.Oetker sıvı vanilya yada 1 limon kabuğu rendesi

Kreması için:
  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 3,4 damla Dr.Oetker sıvı limon aroması

Şerbeti için:
  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 1 dilim limon

Yapılışı:
  • Revani için yumurta ve şekeri mikser ile karıştırın.
  • Un,irmik ve kabartma tozunu harmanlayın ve karışıma ekleyin.
  • Sıvı vanilyayı da ilave edin ve karıştırın.
  • 28 cm çapında 4 cm yüksekliğinde fırın tepsisinin içine yağlı kağıt yerleştirin.
  • Revaniyi dökün 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Şerbeti için şeker,limon ve suyu tencereye alın kaynamaya bırakın.
  • Kreması için süt,şeker,un ve nişastayı ayrı bir tencerede çırpıcı yardımı ile karıştırın.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Ocaktan indirdikten sonra margarin ve sıvı limon aromasını ilave edin bir kaç dakika karıştırın.
  • Revani soğuduktan sonra tepsiden çıkarın ve enlemesine ikiye kesin.
  • Kesilen parçanın ilk katını tepsiye tekrar yerleştirin.
  • Şerbetin yarısı ile revaniyi ıslatın.(Şerbet sıcak)
  • Kremasını üzerine yayın ve kaşıkla her yerine gelecek şekilde düzeltin.
  • Revaninin diğer parçasını üzerine kapatın ve kalan şerbetin tamamını üzerine dökün.
  • 1 saat dışarıda şerbetini çekmesi için bekletin ve buzdolabına kaldırın.
  • Üzerine antep fıstığı ile servis edebilirsiniz.
  • Kesinlikle buzdolabında beklemesi gereken bir tatlı soğuk soğuk afiyet olsun.

Keramika ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz. 
Gürallar ArtCraft ürünlerine buradan ulaşabilirsiniz.

17 Temmuz 2011 Pazar

Kestaneli Beyaz Çikolata Soslu Mozaik Pasta


Nefis,pratik ve hafif bir yaz tatlısı,hemen hemen herkesin vardır bir mozaik pasta tarifi bu tarif de benden olsun.
Malzemeler:

  • 1 paket çikolatalı puding
  • 2,5 su bardağı süt
  • 6,7 adet çikolatalı kestane şekeri 
  • 1 yemek kaşığı damla çikolata
  • 1 portakal rendesi
  • 1 yemek kaşığı nutella
  • Yarım tüp sıvı vanilya
  • 1,5 pakete yakın sade bisküvi
  • 1 paket beyaz çikolata sosu



























Yapılışı:
  • Pudingi 2,5 su bardağı süt ile pişirin ve soğutun.
  • 1 yemek kaşığı nutella ekleyin ve mikser ile iyice karıştırın.
  • İçerisine bisküvileri iri iri parçalayarak atın.(bir paket ekleyin gerisini kontrol ederek ilave edin yeterli gelebilir)
  • Portakal rendesini,damla çikolatayı ve yarım tüp sıvı vanilyayı ilave edin.
  • Kestane şekerlerini iri iri kıyın ve ekleyin.
  • Karışımı kaşık yardımı ile karıştırın.
  • Kullanacağınız kalıbı streç film ile kaplayın ve karışımı boşaltın.
  • Derin dondurucuda bir kaç saat bekletin.
  • Beyaz çikolata sosunu paketin arkasındaki tarife göre pişirin ve soğutun.
  • Mozaik pastayı servis tabağına alın.
  • Beyaz çikolata sosunu buzdolabı poşetine alın ve ucunu makasla küçük kesin.
  • Pastanın üzerine şeritler yapın ve servis edin.



15 Temmuz 2011 Cuma

Domates Soslu Patlıcan Salatası



Patlıcanın her halini sevenler için nefis bir salata.Sarımsaklı yoğurt eşliğinde mutlaka tavsiye edilir.

Afiyetle.

Malzemeler:
  • 1 kilo topan patlıcan
  • 1 kilo domates
  • 5-6 tane sivri biber (isteğe bağlı)
  • Yarım çay bardağı zeytin yağ
  • Üzeri için sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
  • Patlıcanları közleyin kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayın.
  • Tencereye zeytin yağını alın biberleri doğrayın ve hafif kavurun.
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın ya da rendeleyin.
  • Domatesleri tencere alın ve pişmeye bırakın.
  • Közlenmiş patlıcanları tencereye ekleyin ve 5 dk daha pişirin.
  • Tuz,karabiber,pul biber ekleyin.
  • Sarımsaklı yoğurt ile servis edin.

12 Temmuz 2011 Salı

Şeftalili Tart



Hafta sonu kayınvalidemler için hazırlayıp götürdüğüm bir tart kek.Üzerini dilediğiniz meyveler ile hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:Tart için

  • 2 yumurta
  • 2 kahve fincanı pudra şekeri
  • 1,5 kahve fincanı yoğurt
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 3 kahve fincanı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
  • 2,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım paket toz şanti
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin
Üzeri için:
  • Şeftali 
  • Tart jölesi

Yapılışı:
  • Yumurta ve şekeri mikser ile karıştırın.
  • Diğer malzemeleri de ekleyerek tartı hazırlayın.
  • Tart kalıbına boşaltın ve 170 derece fırında pişirin.
  • Kreması için tencereye süt,şeker ve unu alın karıştırarak muhallebi kıvamına gelen kadar pişirin.
  • Ocaktan indirdikten sonra vanilya,margarin ve toz şantiyi ekleyerek mikser ile 5dk karıştırın.
  • Fırından çıkan tartı yavaşça kalıptan çıkarın ve kremayı üzerine alın.
  • Şeftalilerin kabuklarını soyun ve üzerine dilimleyin.Buzdolabında soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
  • Hemen tüketecekseniz tart jölesi hazırlamanıza gerek yok,ama bekletecekseniz tart jölesini hazırlayın ve şeftalilerin üzerine yayın.

10 Temmuz 2011 Pazar

Alman Pastası


Orjinal Alman Pastası mayalı hamurdan yapılıyor.Denedim ama pek hoşuma gitmedi, ya da ben beceremedim:) bende herkesin bildiği klasik bir Alman Pastası hazırlamak istedim.

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 200 gr eritilmiş margarin
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
  • 2,5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı margarin 
  • 1 paket vanilya
  • Yarım limon rendesi

Üzeri için:
  • Pudra şekeri
Yapılışı:
  • Kek için yumurta ve şekeri mikser ile çırpın.
  • Eritilmiş margarin,vanilya,kabartma tozu ve un ilave edin karıştırın.
  • 24 yada 26 cm'lik kelepçeli kalıba boşaltın.
  • 175 derece fırında pişirin.
  • Kreması için tencereye süt,yumurta,şeker ve unu ekleyin çırpıcı yardımı ile karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan indirdikten sonra içine 1 yemek kaşığı margarin,vanilya ve limon rendesini ilave edin.
  • Mikser ile 5 dk karıştırın.
  • Kek piştikten sonra enlemesine kesin ve alt katını servis tabağına alın.
  • Kenarlarından 1cm kalacak şekilde kremayı dökün.
  • Üst parçayı üzerine kapatın ve bolca pudra şekeri serpiştirin.

Tarif Gülay Mutfaktan değiştirilerek uyarlanmıştır.

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Çikolata Soslu Muhallebi


Hafif tatlılara geçelim artık değil mi?

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 paket toz şanti
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket çikolata sosu
  • 2,5 su bardağı süt
  • Damla çikolata
Yapılışı:
  • Tencereye 1 litre süt,şeker ve unu alın.
  • Çırpma teli ile iyice çırpın ve muhallebi kıvamına gelene kadar ocakta pişirin.
  • Ocaktan indirdikten sonra 1 paket toz şantiyi,vanilyayı ve margarini ekleyin mikser ile 5 dk karıştırın.
  • Çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişirin.
  • Kuplara önce muhallebi üzerine de çikolata sosu ekleyin.
  • Damla çikolata ile servis edin.
  • Dilerseniz muhallebiyi tepside dilimleyerek de hazırlayabilirsiniz.

3 Temmuz 2011 Pazar

Hindistan Cevizli Kremalı Bisküvi


Çok ara verdim galiba:)

Havaların ısınmasıyla herkes bir yere savruldu, malum tatil mevsimi.Bloglar da o kadar hareketli değil.Yorum dahi bırakamıyorum uzun zamandır sizlere.

Bu pratik ve lezzetli bisküvilerle hızlı bir şekilde giriş yapmak istiyorum artık.

Masada kullanılan Tabaklar Keramika Seramik- Bardaklar Gürallar Lav- Masa Örtüsü Apolena Home


Malzemeler:
  • 1 paket toz krem şanti 
  • Yarım su bardağı süt
  • Çay keyfi fındıklı yada damla çikolatalı bisküvi

Bulamak için:
  • Süt
  • Hindistan cevizi
Yapılışı:
  • Krem şantiyi yarım su bardağı süt ile çırpın.
  • Buzdolabında 15 dk bekletin.
  • Çay kaşığı yardımı ile bir bisküvinin ortasına bolca kremayı koyun ve diğer bisküvi ile kapatın.
  • Kenarlarından çıkmayacak şekilde kenarlarını sıvayın.
  • Derin bir kaseye süt koyun ve kremalı bisküvileri bolca süte bulayın.
  • Oradan hindistan cevizine bulayın.
  • Krem şanti bitene kadar bu işlemi devam ettirin.
  • 3-4 saat dinlendirdikten sonra buzdolabına kaldırın ve soğuyunca servis edin.
  • İyice dinlenip yumuşayınca servis edeceksiniz.