Orta boylarda,yuvarlak,beyaz renkte olup erken pişmesi,suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla bilinir.Hatta beyaz inci olarak da pek çok kişi tarafından adlandırılmakta.
Erken pişen lezzetli mi lezzetli bir fasulye.Haftada bir kez mutlaka pişirilir bizim mutfakta.Eşimin en sevdiği yemek diyebilirim.Bol etli,tereyağlı pişirileni makbuldür.Arada sucuklu olarak da pişiriyorum.
İspir fasulyesinin çeşitli pişirme teknikleri vardır.Güveçte,odun ateşinde,tandırda,fırında.Lezzetinin arttırmak için süt de eklenebiliyor.Kimi ılık süt ile akşamdan ıslatıyor kimi de pişirirken bir miktar süt ilave ediyor.
Ben klasik tencere yemeği olarak sucuklu hazırladım.Kuru fasulyeyi bu şekilde denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.
Malzemeler:
İspir fasulyesinin çeşitli pişirme teknikleri vardır.Güveçte,odun ateşinde,tandırda,fırında.Lezzetinin arttırmak için süt de eklenebiliyor.Kimi ılık süt ile akşamdan ıslatıyor kimi de pişirirken bir miktar süt ilave ediyor.
Ben klasik tencere yemeği olarak sucuklu hazırladım.Kuru fasulyeyi bu şekilde denemenizi mutlaka tavsiye ediyorum.
Malzemeler:
- 2 su bardağı İspir Fasulye
- 1 adet kuru soğan
- 1 türk kahve fincanı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı dolu dolu domates salçası
- Tuz
- 100 gr küçük doğranmış sucuk
- Sıcak su
Yapılışı:
- 2 su bardağı kuru fasulyeyi tencereye alın.
- Üzerine sıcak su ekleyin ocakta 5 dk kaynadıktan sonra altını kapatın.
- Ve 6-7 saat şişmesi için bekletin.
- Düdüklü tencereye sıvı yağı ekleyin.
- Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve kavurun.
- Sucukları ve salçayı ekleyin 1-2 dk da bu şekilde kavurun.
- Önceden ıslattığınız kuru fasulyeyi süzün ve ekleyin.
- 1-2 dk daha kavurun.
- Tuz,tereyağ ve sıcak su ekleyerek düdüklü tencerenin kapağını kapatın.Sibobu yukarıda olmalı.
- Kaynamaya başladıktan sonra sibobunu indirin.
- 10-12 dk pişmeye bırakın.
- Fasulyenin çeşidinden dolayı pişirme süresi değişebilir.
- Düdüklü tencere dışında normal tencerede de pişirebilirsiniz.
- Yemeğin suyu ne çok ne de az olmalı.Üzerini hafif geçmesi yeterli.
Aynı zamanda hemşehirli olmamıza sevindim :) İspir'in fasulyesi başka fasulyelere benzemiyor.
YanıtlaSilEllerine sağlık :)
oo ellerinize sağlık.işte bir memleketlim daha oldu.blog arkadaşlarım arasında epey bir erzurumlu çıktı.lezzetinin harika olduğu görüntüsünden belli.sevgiler
YanıtlaSilKurufasulyeyi daha çok işyerinde tüketiyorum ama canım istedi şimdi.....
YanıtlaSilvalla karı koca canımız çekiyordu zaten fasulye ispirden olmasada bizde bir kuru fasulye yeriz artık inşallah .ellerine sağlık
YanıtlaSilÇook severimm..
YanıtlaSilOlsa şuan bile yerim,o kadar yani :)
Ellerine sağlık Baharcım..
Muhabbetle..
canım Ellerine sağlık nefis görünüyor
YanıtlaSilson tariflerimiz memleket kokuyor. o kadar tabak içinde ne yalan söyleyeyim en çok bu siyah tabağını beğendim..
YanıtlaSilBizim evdede çok sevilir kuru fasulye.. özellikle pastırmalısı..:) Ellerine sağlık. Epeydir yapmamıştım. Aklıma düşürdün...) Afiyetler olsun..
YanıtlaSilşekerciğim yanında bir de turşu ohh misss misss havalar biraz soğudu mu ilk aklıma gelen yemektir ellerine sağlık olsun afiyetle yiyin
YanıtlaSilBaharım kuru fasulyenin dayanılmaz lezzeti.Yanında pilav ve turşu da varsa değmeyin keyfe. Ellerine sağlık canım. Çok lezzetli görünüyor.
YanıtlaSileline sağlık
YanıtlaSilellerinize sağlık çok güzel görünüyor bende Erzurum'un fasülyesini çok seviyorum sevgiler
YanıtlaSilBahar, çok severim yahu... Zaten bu kış fasulye yemekten içim dışım fasulye oldu ama seviyoruz kendisini :) Fotoğraflar yine çok hoş. Öperim.
YanıtlaSilerzurumlu arkadaşım sayesinde bizde sık sık yer olduk.Gerçekten tadı çok farklı ellerine sağlık bendemi yapsam akşama :)
YanıtlaSilKışın en güzel proteğini hele bu cins olunca ama ben hiç şekeri denemedim elinize sağlık
YanıtlaSilEllerinize sağlık Bahar Hanım. Ben çok severim kuru fasulyeyi. Ama uzun zamandır yapmadığı hatırladım. Paylaşımnız içi teşekkürler. Sevgilerimle,
YanıtlaSilEllerine sağlık ben fasulyeyi hep sucuklu yaparım bayılırız harika olmuştur sevgilerimle...
YanıtlaSilson yıllarda şöyle lezzetli bir fasulye yiyemez oldum. İspirlee lezzetleriyle bilinirler ama banan hiiç denk gelmedi. Eline sağlık Baharım öperim
YanıtlaSilçok severim,görüntüde harika...
YanıtlaSilBizde Fasulyeyi çok severek yeriz..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilçok severim fasulyenin her çeşidini
YanıtlaSilispirin fasulyesini de öğrenmiş oldum sayende
eline sağlık canım
afiyet bal olsun
Eşim Trabzonlu ve bizde İspirin fasulyesini kullanırız.Gerçekten yemeği çok lezzetli olur.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilbu lezzeti kim sevmezki bende çok severim ellerine sağlık
YanıtlaSilbenim eşimde bu fasulyeyi çok sever...ellerine sağlık baharcım harika görünüyor..
YanıtlaSil